4. Tényleg nem is fáj olyan nagyon a fogbeültetés?

Tapasztalataim szerint a pácienseim általában úgy vélik a műtét után, hogy nem is fájt annyira, mint ahogy gondolták. Hogy ezt elhiggye a kedves olvasó, a következőket kell tudnia: csak abban az esetben nem tud a fogorvos igazán hatásosan érzésteleníteni, ha a beavatkozás helyén gyulladás áll fenn. A gyulladt területet a szervezetünk védekező rendszere igyekszik körülhatárolni. A vér az érzéstelenítő anyagot csak a határvonalig tudja megfelelő mennyiségben odaszállítani, a gyulladt terület közepéhez nem. Ez a magyarázat arra, hogy miért fáj például egy gyulladt fog kihúzása.
Fogbeültetést azonban nem szoktunk gyulladt területen végezni! Ahol nincs gyulladás, az érzéstelenítés jól hat, elegendő a helyi érzéstelenítés.

Fogbeültetés fájdalommentesen

Természetesen az általános fogászatban használatos lidocain nem mindig biztosít megfelelő érzéstelenséget, ezért az implántációs műtéteknél hatásosabb érzéstelenítő szereket alkalmazok. Nagyon jól bevált módszer, hogy műtét közben is adok további érzéstelenítő injekciót, így nem fordul elő a fájdalomcsillapító hatás gyengülése.
Pácienseim néha érdeklődnek az altatás lehetősége után. Orvosi szakmai tény, hogy az altatásnak mindig van bizonyos kockázata, egy fogbeültetés pedig nem akkora beavatkozás, amely indokolná az altatást, ezért erről lebeszélem pácienseimet. Nyugodt hangulatú környezetben megfelelő türelemmel fel tudjuk oldani az átlagosnál szorongóbbak félelmeit is. Aki igényli, kaphat a műtét alatt egy videószemüveget, így a műtéti stressz helyett például egy akciófilmen izgulhat vagy egy koncertet nézhet.