9. Mely lépésekből áll a fogbeültetés (implantáció)?

Állapotfelmérés a fogbeültetés elvégzése előtt

Egy alapos fogászati és általános kivizsgálás után döntjük el, vajon tényleg a fogbeültetés-e a legjobb megoldás a fogpótlásra a kedves páciensnek. Röntgenfelvételt készítünk, de szükség esetén 3 dimenziós CT vizsgálatot is igénybe veszünk a pontos tervezéshez. Mielőtt a páciens elfogadja a fogpótlás tervet, minden részletre kiterjedő felvilágosítást kap a kezelési lehetőségekről, illetve az esetleges kockázatokról.

A kezelés kezdete - Az fog implantátum beültetése

Normál helyi érzéstelenítés után beültetjük a fog implantátumot az állcsontba. A kezelési terv szerint esetlegesen szükség lehet kiegészítő csontpótlásra is annak érdekében, hogy a hiányzó fogmeder csontját helyreállítsuk. A műtét időtartama függ a beültetendő fog implantátumok számától illetve egyéb nehezítő körülményektől. Van úgy, hogy mindössze tíz perc a beavatkozás, van amikor akár három órát is igénybe vehet. A fogbeültetést követő két-három napban előfordulhat az arc felduzzadása, fájdalom csak ritkán fordul elő. Egy héttel a fog implantátum beültetése után eltávolítjuk a varratokat, szükség esetén pedig készülhet egy ideiglenes fogpótlás is.A következő hónapok során a csont körbenövi a fog implantátumot, mely a biztos rögzítést garantálja.

A fog felhelyezése az implantátumra

3-4 hónappal a fogbeültetés után helyezzük fel a fog implantátumra a felépítménynek nevezett részt. Ehhez tudjuk rögzíteni a szájban is látható fogpótlást, amelyet előzőleg megterveztünk. Ez lehet egy porcelán korona, híd vagy egy stabilan felfekvő kivehető fogsor. Ez a munkafázis már érzéstelenítő nélkül is fájdalommentes! Először lenyomatot kell vennünk, majd elkészítjük a pótfogat, amely visszaadja Önnek az önfeledt mosoly szabadságát és fogai rágóképességét.

Fogpótlás egy életre!
Hogyan tarthatjuk meg beültetett fogainkat?

Az utolsó lépésben bemutatjuk, hogyan kell az implantátumot helyesen ápolni. Ha Ön gondosan ügyel a szájhigiéniára, és rendszeresen jár utóvizsgálatokra, akkor a fog implantátum akár a saját fogaival azonos élettartamú is lehet.
 
Összegzésképpen szeretném arra biztatni Önt, hogy használja ki a fogbeültetés által nyújtott fogpótlási lehetőségeket, hiszen a szép mosoly és a jó rágóképesség sokat javíthat annak az életminőségén, aki ezt "átmenetileg" elvesztette!