6. Hogyan lehet számítógépen megtervezni a fogbeültetést?

A hosszú évekre szóló sikeres fogbeültetés egyik legfontosabb alapfeltétele, hogy az orvos részleteiben is nagyon pontosan megismerhesse páciense anatómiai adottságait, azaz a csont, lágyrészek, erek és idegek egymáshoz való viszonyát. Csak alapos diagnosztikai vizsgálatok után lehet pontos tervet készíteni. Az fogorvosi diagnosztika széles körben elterjedt eszköze a röntgenvizsgálat, amely néha mégsem képes elegendő információt nyújtani, mivel a felvétel 2 dimenzióban készül, az ábrázolt képletek (pl. csont) vastagsága nem mérhető.
 
A probléma megoldására az általános orvostudomány a CT vizsgálatot használja, amely képes 3 dimenzióban, számítógépen térben forgatható röntgenképet alkotni. A gazdagabb országokban a CT diagnosztika már a fogászatban is teret hódít, hazánkban viszont még szinte egyáltalán nem áll ez a módszer a fogorvosok rendelkezésére. A megoldást egy olyan speciális képfeldolgozó szoftver jelenti, amely a fogászati rendelő számára készül és képes a CT felvételekből 3 dimenziós képet létrehozni.

Áttörés a fogbeültetés (implantáció) területén

Egy fejlesztő mérnökkel létrehoztunk egy ilyen szoftvert. Mivel a mérnök kolléga korábban az USÁ-ban már dolgozott hasonló projekten, a munka gyors eredményt hozott. Így vált lehetővé számomra, hogy 2004-ben Magyarországon elsőként alkalmazzam a 3 dimenziós tervezést az implantológiában. Tapasztalataimról volt alkalmam tudományos kongresszusokon is beszámolni.
 
A csontállományról készült térbeli kép főképpen abban segít, hogy már a műtét megkezdése előtt tudjam, hogy mit fogok találni mélyebben, így a legtöbb nehézség előre látható és felkészülhetek a megoldására. Korrekten tudom előre tájékoztatni páciensemet az esetleges problémákról, így a beteg pontos ismeretek birtokában dönthet arról, vállalja-e a bonyolultabb műtétet is az implantáció érdekében.