Hogyan tisztítsuk?

Ahogy a saját fogak tartóssága szempontjából, a fogbeültetés fogpótlással kapott fog esetén is rendkívül fontos a megfelelő szájhigiénia fenntartása.

 

 

Implantátumok gondozása
Évente több millió implantátumot ültetnek be az erre szakosodott szakemberek. Ezek helyes ápolása nem mindig könnyű feladat, külön meg kell tanulni!
A fogászati implantátum vagy műgyökér élettartama óriási mértékben függ szájápolási szokásainktól. Egy megfelelően tisztán tartott implantátummal évtizedekig nem lesz semmi panaszunk.
Ahhoz, hogy megtanuljuk megfelelően tisztán tartani implantátumunkat, érdemes egy kicsit jobban megértenünk a műgyökér és az eredeti fog közötti hasonlóságokat, különbségeket. Először is tudnunk kell, hogy bár titán foggyökerünk és porcelán koronánk van, melyek nem élő anyagok, ugyanúgy gondoznunk kell a fogpótlást, mintha az eredeti fogainkról lenne szó.
A megfelelő szájhigiénével megelőzhetőek az implantáció körül kialakuló gyulladások. A gyulladásos állapot megelőzése azért fontos, mert előrehaladott esetben átterjedhet az implantátumot tartó csontra is, ami az implantátum elvesztéséhez vezethet. A nem megfelelő szájhigiéne következtében az implantációs fogpótlásra lepedék, fogkő rakódik, a természetes fogazathoz hasonlóan. A lepedékben lévő baktériumok fogágybetegséget okozhatnak, aminek következtében az implantátum kilazulhat. Ez veszélyezteti az implantátumok működését, azok kieséséhez vezethet. Az implantátum és a korona felületén (különösen az íny vonalánál) könnyen megtapadnak a baktériumok, melyekből először egy vékony filmréteg (plakk), majd fogkő képződik. Ezek a baktériumok az íny alá és a csontállományba jutva az implantátum körüli szövetek gyulladását, és a műgyökér tartásának gyengülését okozhatják.
 
Implantátumra készített rögzített (ragasztott) fogpótlások
 
Ha egyetlen fogunkat pótolták implantátummal, akkor a megszokott napi kétszeri, legalább 2 perces fogmosást mindig kövesse a fogközök megtisztítása. Ehhez célszerű interdentális vagy más néven fogköztisztító kefét használni, hiszen így kisebb eséllyel toljuk be az ínyünk alá a lerakódott lepedéket.
                            
Ha az implantátumokra többtagú hidat helyeztek fel, akkor nem csak a beültetett műgyökerek területét, de a szabadon álló tagokat is muszáj megtisztítanunk. Ehhez – a hagyományos fogmosást követően – használjunk speciális fogköztisztító kefét, ezzel tudunk a leghatékonyabban benyúlni a hídtag alá.  Másik módszer egy speciális fogselyem, a Superfloss használata. Ez egy kb. 50 cm hosszú szál, a bemeneti része kemény, cipőfűző-szerű, ami megkönnyíti a fogközökbe való bejutást. Ezután fokozatosan egy bolyhos rész következik, aminek használatával ugyanazt a hatást érjük el, mint a fogköztisztító kefe alkalmazásakor. Utolsó lépés a szájöblítő használata.
 
 
Garancia
 
Az orvos és páciens kapcsolata nem érhet véget az implantáció elvégzése után, mert az implantátum hosszú "élettartama" érdekében szükség van annak folyamatos kontrolljára, természetesen a kezelőorvosnál kell jelentkeznie a páciensnek, ha bármi panasza van az implantátummal vagy az arra készült fogpótlással.
 
 
Ha bármiféle rendellenességet észlel,
kérjük mielőbb hívja rendelőnk központi számát
 
(06 30) 582-7089