1. Egyáltalán, mi is az a fogbeültetés vagy idegen szóval implantáció?

Ahhoz, hogy megértsük, mi a fogbeültetés lényege, ismernünk kell az egészséges fog felépítését, hiszen az implantációval egy vagy több elveszett fogat akarunk pótolni úgy, hogy a pótlás minden szempontból kiválóan helyettesítse azokat.
 
 
Mint a képen látható, a fog két fő részből áll: fogkorona és foggyökér. A fogaink koronai részével rágunk, a gyökér feladata pedig a fog stabil rögzítése az állcsonthoz. A rágás során hatalmas erővel préseljük fogainkat egymáshoz, ezért vastag, erős csontban stabilan kell állnia a gyökéri résznek.
 
A hagyományos fogpótlási eljárások során a fogorvos a fogak koronai részét pótolja, a fogbeültetéses fogpótlás viszont a hiányzó gyökeret is helyettesíti egy implantátummal, azaz egy csavar formájú, titánból készült műgyökérrel.
 
 
 

Fogbeültetés menete

1. A fogbeültetés egy kisebb szájsebészeti műtét segítségével történik, melynek
során az implantátum-csavart behajtjuk az előze tesen elkészített csontfuratba. A beavatkozás végén összevarjuk a fogínyt és a következő 3-4 hónapban a csavar becsontosodik.
 
2. Később az orvos az implantátumhoz rögzít egy porcelán koronát, amely olyan tökéletesen utánozhatja a többi fogat, hogy a páciens nem érez semmilyen különbséget az új "bolti fog" és korábbi saját foga között!
 
A fent leírtakból kiderül, hogy a fogbeültetés a fogászat egy olyan virágzó szakterületét jelenti, amelynek segítségével szinte saját fogainkkal egyenértékű fogpótlásokat készíthetünk!